Dieta przyjazna dla zębów

December 13, 2019

Obok tego w jaki sposób na co dzień pielęgnujesz swe zęby, istotną wymowę dla ich zdrowia ma ponadto typ, jak również jakość, konsumowanych przez ciebie produktów spożywczych. Przez dostarczenie im określonych mikroelementów przyczynisz się do pozytywniejszej formy i trwałości swoich zębów. Do detali diety, które mają niebagatelny wpływ na kondycję uzębienia podciągają się bez dwóch zdań jarzyny i owoce, wyroby pochodzenia nabiałowego oraz ryby. W opozycji do nich wypada ograniczać produkty włączające cukier, jakiego niekorzystny wpływ na zęby jest udowodniony dawno temu.

dentysta

Jedz owoce i warzywa

Jarzyny oraz owoce, które powinny koniecznie znaleźć się w twej diecie o ile aspirujesz pokrzepić zęby, to przede wszystkim brokuły, marchewka, a także truskawki. Marchewkę, jednakowo jak też większość pozostałych warzyw, najświetniej jest spożywać w postaci surowej, gdyż w niniejszej formie pokrywa najwięcej witamin. Spożywanie marchewki w stanie świeżym umożliwia czyścić zęby, jest ona nadzwyczaj przyjazna dla naszych dziąseł. W brokułach zawiera się spora doza wapnia i doprowadzają do uniknięcia obnażania szyjek zębowych, mają też spory współudział w potyczce z paradontozą. Mają w składzie ponadto komponenty podsycające trwałość dziąseł na bakterie. Truskawki natomiast są ekologicznym źródłem substancji rozjaśniających zęby, które uwzględnione są też w specjalnych wybielających pastach do zębów. Pobocznie posiadają cechy prewencyjne przed kumulowaniem się kamienia nazębnego.

warzywa

Mleko siły doda

Pozycja przetworów pochodzenia mlecznego dla jakości zębów jest wszechstronnie uznana. Nawet malutkie dzieci w przedszkolu świadome są, że przystaje pić mleko dla zdrowia zębów. Jakkolwiek zawartość niezbędnego zębom wapnia jest niezwykle wyższa w artykułach nabiałowych aniżeli w samym mleku. Wapń jest zasadniczym surowcem zębów, przeto musimy dostarczać go organizmowi w optymalnych dawkach by zapobiec niebezpieczeństwu ukruszenia się lub połamania zębów, a mnóstwo wynajdziemy go w podobnych produktach mlecznych jak jogurty, maślanki albo kefiry. Odpowiednim prowiantem pochodzenia mlecznego jest także żółty ser. Dowiedziono iż jadanie go podwyższa pH płytki nazębnej, co wiedzie do zminimalizowania prawdopodobieństwa zaistnienia próchnicy, względnie zapalenia dziąseł.

mleko

Znaczenie witaminy „D”

Absorbowanie wapnia uzależnione jest dodatkowo od istnienia w organizmie witaminy „D” uwzględnionej m.in. w tłuszczach, zwłaszcza w tłustych rybach, które same z siebie są zdrowsze niż mięso zwierząt lądowych. Witamina „D” ma uzasadnienie dla mineralizacji szkliwa, a także wytrzymałości zębów oraz kości.

inserted by FC2 system